Stále upevňovat své zdraví je důležité pro každého z nás. Alespoň občas bychom si měli dopřát nějaký ozdravný program ve formě přírodních produktů. Samozřejmě můžete zajít do lékárny a zakoupit přírodní potravinový doplněk, ale nabízí se také možnost, vyrobit si zdraví prospěšný produkt doma. Zkuste třeba kombuchu. Jedná se o houbu nepříliš atraktivní vzhledem, pro někoho může být až odpudivý, o to více jsou, ale pozitivní její účinky pro naše tělo. Kombucha před několika lety upadla v zapomnění, aby se v poslední době opět dostala na výsluní. Asi jen málokdo o ní ještě neslyšel.
Co to vlastně je?
Jedná se o léčivou čajovou houbu. Není to houba v pravém slova smyslu. V podstatě je to živá hmota vytvořená živými kvasinkami a užitečnými bakteriemi. Tato houba obsahuje i zdraví prospěšné vitamíny a minerály. Z vitamínů převažuje vitamín B2, B3, B6 a B12, C,D,E,K a kyselina listová. Díky tomu má kombucha vynikající účinky pro naše zdraví. Oceníme ji při trávicích potížích. Obnovuje střevní flóru, kterou má narušenou většina nesprávně se stravujících lidí nebo těch, kteří jsou odkázáni na nadměrné užívání léků.
Vyrobte si vlastní čajový nápoj. Chuťově vám možná připomene burčák. V prvé řadě si opatřete vlastní kombuchu. Nakupujte, ale u ověřených zdrojů, nejlépe přímo od pěstitele. Zakoupit se dá i v lékárně, ve zdravé výživě. Nenechte se zviklat odpudivým zjevem hmoty. K přípravě nápoje si můžete vybrat čaj bílý, zelený nebo černý. V černém se, ale houbě daří nejlépe. Nevylučuje se ani bylinkový.
Do varné konvice nalijte jeden litr vody a přiveďte k varu. Přisypte pět deka čaje. Čaj po chvíli vyjměte a přisypte deset deka cukru, dávka na jeden litr. Připravte si velkou sklenici od okurek a nalijte dvě deci kombuchového nápoje. Vše dolijete oslazeným vlažným čajem a vložíte houbu. Láhev zakryjte ubrouskem a postavte na teplé místo. Za zhruba deset dní budete mít nápoj hotový.