Účinné látky
Především je každá její bulva doslova nabitá křemíkem, ne nadarmo přezdívaným „minerál krásy“. Ten funguje mimo jiné jako brzda stárnutí, zvyšuje elasticitu vaší pokožky a jeho nedostatek poznáte například lámavostí nehtů a vlasů. Kromě toho se stará i o zdraví našich cév, vazivových tkání a cév. Dále obsahuje vysoké množství draslíku, železa, hořčíku a zinku, vitamíny C, E a betakaroten. Pokud jste těhotná nebo o těhotenství uvažujete, oceníte i vysoký obsah kyseliny listové.
Řepa na talíři
Tepelnou úpravou rapidně klesá obsah zmíněné kyseliny listové, syrovou ji můžeme do jídelníčku zařadit třeba ve formě salátů nebo šťávy, takže pokud se chystáte na jarní detox, právě jste našla svého favorita. Zkuste experimentovat a obohatit její chutí své oblíbené džusy ze zeleniny a ovoce.
Dále je možné řepu péct, vařit i konzervovat, ideálně by se měla objevovat v jídelníčku minimálně několikrát za měsíc. Velkou výhodou je kromě uvedeného koktejlu příznivých látek i snadná dostupnost a nízká cena.
Kosmetika nejen domácí
Není divu, že právě extraktem z červené řepy jsou obohacené i některé druhy prodávané kosmetiky, zaměřené na detoxikaci a omlazení pleti. Její účinky ale oceníte samozřejmě i při domácím použití.
Pleťové masky
· Smíchejte jemně strouhanou řepu s drcenými ovesnými vločkami a naneste na očištěnou pleť. Po 15 minutách působení jemně omyjte vlažnou vodou.
· Pokud máte suchou pleť, smíchejte jemně nastrouhanou řepu s jogurtem a několika kapkami mandlového oleje a nechte působit 20 minut.
· Zářivé, vypnuté pleti dosáhnete aplikací masky ze stejných dílů strouhané řepy, mrkve a jablka (včetně slupky), přidat můžete i olej z pšeničných klíčků nebo rybí tuk.
Vlasový zábal
Výraznou barvu červené řepy můžete využít i k oživení či tónování vlasů. Počítat je ale nutné i s tím, že barvivo obsažené v řepě silně barví.
· Vlasy odmastíme umytím šamponem a následně opláchneme šťávou z řepy. Zabalíme do starého ručníku a necháme hodinku až dvě působit.
· Jestliže chcete zaexperimentovat a nanesete šťávu jen na vybrané pramínky bez opláchnutí (doporučuje se i šťáva z řepy konzervované), po oschnutí získáte také originální, byť dočasné zabarvení kštice.