Když si dáte snídani s ovesnými vločkami, nastartujete tak váš den plný energie. Z vloček si můžeme připravit:
v vynikající ovesnou kaši
v zahustíme jimi polévky
v jsou vhodné do pomazánek
v přidávají se do karbanátků
v mohou se použít jako přísada do pečiva a lívanců
Ovesné vločky se vyrábí tím způsobem, že se ovesné zrna nejprve napaří a následně vyloupou. Když se zrna očistí, jsou vystavena vlhku a následně poté suchému teplu v sušárnách. Během tohoto procesu vzniká ve vločkách charakteristické ořechové aróma. Výrobním teplem se též odstraňují látky enzymy, které štěpí tuky. Ty by jinak během skladování způsobily v ovesných vločkách nepříjemnou žluklou a hořkou pachuť. Po tomto výrobním procesu se ovesná jádra spaří a pak se lisují naplocho za pomoci rotujících kovových válců. Jsou-li vyráběny drobné vločky, tak se ovesná jádra nejprve nařežou na kousky, a teprve poté se lisují. Mimo vloček celých a vločkové krupice se vyrábějí vločky instantní. Ty se vyrábějí z ovesné mouky. Po namočení se tyto vločky rychle rozpustí.
Význam ovesných vloček ve zdravé výživě:
v Vysoký obsah bílkovin.
v Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin.
v Obsahují slizové látky.
v Mají v sobě množství vitamínů B1, B6 a E.
v Obsahují železo a vápník.
v Obsahují též fosfor a lecitin.
v Dále vločky obsahují sacharidy, bílkoviny a tuky.
Ovesné vločky působí velmi blahodárně na lidský organismus. Můžeme jmenovat například:
· Pro svůj vysoký obsah vlákniny jsou ovesné vločky lehce stravitelné.
· Zároveň upravují cholesterol a glukózu v krvi.
· Často tvoří základní výživu sportovců, hlavně vzpěračů.
· Ovesné vločky pomáhají snižovat krevní tlak.
· Ovesné vločky mají posilující účinky.
· Blahodárně působí na nervovou soustavu.
· Podporují správnou činnost štítné žlázy.